Szerző Téma: Japán zene  (Megtekintve 6959 alkalommal)

Japán zene
« Dátum: április 21, 2017, 09:39:25 pm »
Erről mindenképp érdemes beszélgetni, hiszen mi olyan okosak vagyunk, ha japán zenéről van szó, hogy bizony megirigyelnék a távol-keletiek. Na de: Milyen az, amikor egy előadó énekelt openinget egy viszonylag ismert animéhez, de csak az az egyetlen egy kislemez a teljes repertoárja? A GHOST SWEEPER Mikami anime openingje nagyon tetszik, úgy voltam vele, hogy rákeresek az énekesnő diszkográfiájára, hogy milyen animének énekelt még dalokat, aztán döbbenten láttam, hogy csak a GHOST SWEEPER kislemeze van: https://ja.wikipedia.org/wiki/%E5%8E%9F%E7%94%B0%E5%8D%83%E6%A0%84 Az igaz, hogy a kislemez nem került fel az Oricon chart-ra, de mégis milyen az, hogy valakivel csak egyetlen egy kislemezre kötnek szerződést? Ráadásul a '90-es években nem is volt feltétlen könnyű debütáló kislemezzel felkerülni a kislemez-eladási listára, mivel ekkor még csak 100-as lista volt, és a 100. helyen is 2.500 példány körüli eladások voltak, és sok előadó nem tudott ilyen eladást produkálni debütálásakor. Na de mindegy, 1993 után nem hiszem 2017 lesz az az év, amikor az énekesnőt újra felfedezik maguknak a japánok, úgyhogy marad ez az egyébként nagyon jó kislemez.

 • Nem elérhető Leea
 • Modi
 • Lelkes karaokés
 • *****
 • Hozzászólások: 150
 • Mazochistic Onii-sama
  • Élménybeszámoló Japánból
Re:Japán zene
« Válasz #1 Dátum: április 21, 2017, 09:45:28 pm »
Mivel én inkább dalokat szeretek mint előadókat (persze van pár kivétel), ezért engem abszolút hidegen hagy, hány kislemeze volt az illtőnek. Ha jó a dal,
hallgatom, ha nem, nem. Nem szoktam egyébként sem rákeresni teljes diszkográfiákra, mert tuti belefutok olyan dal(ok)ba, amik nem jönnek be (minden
előadónál akad olyan), így legalább úgy él bennem, hogy csak jó dalokat ismerek tőle (hacsak közben nem ad ki olyat, ami nem tetszik)...
Kono sekai ni guuzen wa nai, aru wa hitsuzen dake.
Hane ga nai... Naze???
... boku to onaji chi wo kurau bakemono ni natte? Nagai nagai toki wo boku to ikiru?"

Re:Japán zene
« Válasz #2 Dátum: április 21, 2017, 09:50:16 pm »
Na ez egy érdekes felfogás, mert tényleg lehet találni olyan dalokat egy-egy előadótól, amire jobb, ha nem is vesztegetett volna időt. Okui Masami-nak is van néhány olyan dala, amiről nyíltan kimondom, hogy inkább hagyta volna annyiban, pedig mennyire szeretem őt. De úgy vagyok vele, hogy olyan szinten túlsúlyban vannak a jó dalai, amiket szeretek tőle, hogy azt mondom a rossz dalaira, hogy hát ő is ember, ő is írhat rossz dalokat, innentől megbocsájtottam neki.

 • Nem elérhető Mystra
 • Admin
 • Lelkes karaokés
 • *****
 • Hozzászólások: 146
Re:Japán zene
« Válasz #3 Dátum: április 21, 2017, 11:07:56 pm »
Nem szoktam egyébként sem rákeresni teljes diszkográfiákra, mert tuti belefutok olyan dal(ok)ba, amik nem jönnek be (minden előadónál akad olyan)
Fú, erről eszembe jutott, mikor annyira megtetszett egy szám egy előadótól, hogy ifjonti lelkesedésemben a teljes diszkográfiát lerántottam pár óra alatt, majd izgatottan betoltam az egészet egy playlistbe... és nem viccelek, a többi szám valami iszonyat volt. Azt az egyetlen egyet még mai napig hallgatgatom, de a többit olyan gyorsan töröltem le a gépről, hogy csak na. :')

Re:Japán zene
« Válasz #4 Dátum: április 28, 2017, 07:44:44 am »
Hát azért én ilyen jellegű csalódást nem éltem meg. Egy együttes volt, akiben én csalódtam, a Do As Infinity. Az Inuyasha endingjei nagyon tetszettek, na mondtam magamban, ha a többi daluk is hasonló lesz, akkor ez egy nagy jó együttes lehet. Teljesen mások... Ez csalódás volt, de amúgy olyan, hogy valakitől megtetszen egy dal, aztán nagymértékű csalódás érjen, olyat nem tapasztaltam.
Lassan végzek a Scrapped Princess animével, és az endingje felett nem tudok napirendre térni. Egy hihetetlenül jó zenei alapra énekel rá két énekelni nem tudó énekesnő. Azt kihallom, hogy a dallam is nagyon jó lenne, de annyira ront a dal minőségén, hogy semmi énekhangot nem hallok, hogy az hihetetlen. Ez lenne az: https://www.youtube.com/watch?v=ntEnoBHfdJU Ráadásul nagyon jó ötletnek tartom ezt a fajta duettet, hogy van a "főének", és alatta van mélyebb hangszínben a háttérének, és általában mást énekel, mint amit jobban lehet hallani. Ilyen volt a Pandora Hearts endingje is. Ha zeneszerző lennék, sok ilyen dalt írnék, hogy duettet, szól a főének, és alatta mást énekelnek. Olyat csinálnék, hogy a háttérének egyfajta "magyarázó szövegű" lenne, tehát kiegészíti a főének dalszövegének gondolatát, vagy más aspektusból énekli. Az biztos, hogy nagy kár a Scrapped Princess endingért.

 • Nem elérhető Mystra
 • Admin
 • Lelkes karaokés
 • *****
 • Hozzászólások: 146
Re:Japán zene
« Válasz #5 Dátum: április 28, 2017, 08:38:07 am »
sm4e: amit linkeltél, az mondjuk pont egy fandub verzió, szerintem nem olyan vészes. :D Amúgy nyomokban eléggé emlékeztet a refrénje egy bizonyos Kalafina számra (Storia). Elég gyenge rip-offnak mondjuk :D

Re:Japán zene
« Válasz #6 Dátum: április 28, 2017, 08:49:04 am »
És tényleg. Itt egy eredeti: https://www.youtube.com/watch?v=5SOiNZ2-IS0

Re:Japán zene
« Válasz #7 Dátum: Május 10, 2017, 03:50:15 pm »
Kíváncsiságból meghallgattam a Yuri on Ice openingjét és endingjét. Azt hittem, hogy ilyen "Rómeó és Júlia" szindróma a dolog, vagyis sokan énekelték az Inorit, senki nem tudta jól elénekelni, de amúgy maga a dal egész jó. Azt hittem, hogy a Yuri on Ice esete is hasonló, de az a gondolatom, hogy mind a két dal rettenetesen igénytelen. A History Maker előadójának hangszíne bántja a fülemet, soha semmit nem hallgatnék tőle. Az ending, is borzasztó, bár a You Live Only Once című dal jól hangzana egy reinkarnáció-tanfolyamon... És nagyjából annyit is ér a dal számomra. Pedig azt gondoltam még, hogy meghallgatom az eredetieket, és majd én megmutatom. Majd ÉN történelmet csinálok az énekemmel, de finoman szólva is dobtam gondolatban a két dalt. Komolyan azt gondolom, ami felmerült már néhány éve, hogy kéne csinálni ha nem is egy tiltólistát, de egy korlátozólistát, hogy ha egy dalt énekeltek már mondjuk kétszer, azt többször ne lehessen énekelni. És akkor lenne egy lista azokról a dalokról, amiket egyébként sokan kérnének, és ha az volt már kétszer, akkor azt nem lehet választani.

 • Nem elérhető Mystra
 • Admin
 • Lelkes karaokés
 • *****
 • Hozzászólások: 146
Re:Japán zene
« Válasz #8 Dátum: Május 10, 2017, 09:27:42 pm »
kéne csinálni ha nem is egy tiltólistát, de egy korlátozólistát
Erre csak ennyit tudok mondani :O

 • Nem elérhető Roni
 • Néha már énekel
 • *
 • Hozzászólások: 38
  • roni tumblr
Re:Japán zene
« Válasz #9 Dátum: Május 11, 2017, 01:08:26 pm »
Szerintem te is jól tudod, sm4e, hogy rengeteg olyan dal van, amit nem a zenei értéke miatt szeretünk, hanem mert a sorozat/film valamilyen értéket képvisel a számunkra. Tény, hogy se a History Maker, se a You Only Live Once nem kifejezetten a könnyű karaokéhez vannak kitalálva, de mindkettőnek van egy speciális hangulata, amit igazán csak az értékel, aki a Yuri on Ice!!!-t is nézi és szereti.
Nem tartom jó hozzáállásnak, hogy megszabjuk másoknak, hogy mit énekelhetnek, azok alapján, hogy nekünk mi tetszik és mi nem.
"Whatever women do, they must do twice as well as men to be thought half as good. Luckily, this is not difficult."

Re:Japán zene
« Válasz #10 Dátum: Május 11, 2017, 03:29:09 pm »
Nem úgy megszabni mit lehet énekelni, hogy mit szeretek és mit nem, hanem, hanem ha valami túl sokszor hangzik el, mert nem lesz eléggé változatos a karaoke. Ez felmerült néhány éve is, amikor sokan énekeltek Rómeó és Júliát vagy Narutót, hogy azokat a dalokat, melyek sokszor hangzanak el, azokat tiltólistára tenni. Nem azért, mert nekem nem tetszenek a dalok, mert érzem azt, hogy lehet, hogy ha nézném az animét, más lenne a véleményem, és igazából tervezem is megnézni, hátha megtetszik az anime is, és akkor az opening és az ending is. Volt erre példa, hogy a zene önmagában nem jött be annyira, de amikor néztem az animét, akkor nyert teljes értelmet a dal is, úgyhogy nincs kizárva a dolog. Igazából meg tudom szokni, ha kb. 5× megszólal conon, vasárnap is mondtam a fiúknak, hogy menjünk, csináljunk mi is történelmet. Megijedtek, mert azt hitték, hogy el akarom énekeltetni velük a dalt. :D

 • Nem elérhető Mystra
 • Admin
 • Lelkes karaokés
 • *****
 • Hozzászólások: 146
Re:Japán zene
« Válasz #11 Dátum: Május 12, 2017, 08:32:08 am »
Akkor megközelíteném ezt más szemszögből. Mi végig ott vagyunk a karaoke teremben (na jó, mióta szervezek, többet rohangálok ki-be, de alapvetően azért időm nagy részét fent töltöm), tudjuk, milyen dalok hangzottak el. De ha valaki csak A kedvenc számát jön énekelni és mondjuk eltölt fél órát a karaoke teremben, akkor nagy valószínűséggel egy mainstream dalt fog kérni és nem tudja, hogy ez már hányszor szerepelt a listán aznap (vagy hányszor fog). Ezek a látogatók nem feltétlenül azért választanak dalt, mert színesíteni akarják a karaokés felhozatalt, hanem ahogy Roni is mondta, van valami érzelmi kötődésük a dalhoz. Ha a feliratkozásnál közöljük velük, hogy "bocs, de ez a dal már túl sokszor szerepelt a mai napon, válassz másikat vagy gyere vissza holnap", akkor értetlenül és dühösen fognak toporogni, hogy de hát ők ezzel készültek, most miért nem lehet előadni, nem hallották az elmúlt fél órában.
Szóval próbáld magad kicsit beleélni az ő helyzetükbe. :)
Még azt is hozzáfűzném, hogy konkrétan ezt a két számot elég könnyű megtanulni és énekelni; így ha van is más dal, amit szeretnek annyira, hogy A dal legyen, amit karaokén előadnak, nem biztos, hogy azt bevállalják. Pl. a Shingeki no Kyojin, a One Punch Man és a Tokyo Ghoul is piszok nagy népszerűségnek örvendett az animék terén, mégse kérik olyan sokan a zenéit; szerintem azért, mert tudják, hogy nem könnyű darabok. Persze van, akit ez nem állít meg és kiáll a színpadra a fenti animék openingjeivel és előadja őket egy meglehetősen egyedi feldolgozásban. :D
Szervezőként értékelve a dolgot én azt mondom, nem a zenei sokszínűség a legfontosabb a hagyományoson, hanem az, hogy az énekesek (persze lehetőleg eközben a közönség is) jól szórakozzanak és jó legyen a hangulat. Ennek érdekében pedig hagyni kell, hogy azt kérjen a nép a listáról, amit akar. Így is kapunk folyton valami elégedetlenkedést, hogy valami miért nincs fent a listán és miért csak azokból a számokból lehet választani stb.
Amúgy meg nyugi, le fog csengeni ez a YoI OP/ED láz is, ahogyan az Inori is kevésszer hangzik el mostanában. Szeretném azt hinni, hogy köze volt a paródiaelőadásainknak a dologhoz, de szerintem azóta fluktuált annyit a közönség, hogy kevesen emlékeznek rá meg úgy általánosságban a számra is.

Re:Japán zene
« Válasz #12 Dátum: Május 12, 2017, 01:39:02 pm »
Rendben van, el tudom fogadni ezt az álláspontot is. Valószínűleg engem is rosszul érintene, ha nem engednék, hogy elénekeljek egy adott dalt. Olyan döntést meg úgysem lehet hozni, amit mindenki igazságosnak tartana.

 • Nem elérhető Mystra
 • Admin
 • Lelkes karaokés
 • *****
 • Hozzászólások: 146
Re:Japán zene
« Válasz #13 Dátum: Május 12, 2017, 01:54:47 pm »
Nem igazán értem, milyen döntést kéne hozni, ami igazságos. Választási szabadság avagy korlátozott lista? Ez szerintem nem is lehet kérdés. :)

Re:Japán zene
« Válasz #14 Dátum: Május 21, 2017, 09:04:12 am »
Korábban is lehetett már tudni, hogy Hamasaki Ayumi-nak gond van a hallásával, de úgy tűnik, hogy mostanra eléri a végzet: http://www.jpopasia.com/feed/21417/ayumi-hamasaki-becoming-completely-deaf/ Azt ugyan nem részletezték, hogy mi volt az a fertőzés, amit 2000-ben elkapott egy turné alatt, de mivel ez még eléggé karrierjének elején történt, ezért élek a gyanúperrel, hogy az énekesnő füle valójában soha nem bírta az extrém hangos zenét, ami egy koncerten van. Vagy lehet az is, hogy ott elkapott valamit, ami ráment a fülére, és azt tovább terhelte a hangos zenével? És vajon, ha akkor azt kipiheni, akkor nem lenne probléma, mert ez csak egyszeri eset volt, vagy egy következő koncertturné alkalmával újra előjött volna ez a dolog? Akárhogy is, nagyon szomorú, vajon így tudja folytatni az énekesnői karrierjét? Eddig csak egy embert ismerünk a történelemben, aki hallása nélkül is szerzett zenét...