Dalszövegfordító verseny

Nyári Dalszövegfordító verseny

Aki nem csak a dallamát élvezi kedvenc zeneszámának, de a szövegét is imádja, az áprilisban megoszthatja rajongását másokkal is! A tavaszi MondoConon ismét megrendezésre kerül a dalszövegfordító verseny. Ha zeneszereteted mellett írói vénával is rendelkezel, most megmutathatod, milyen művészi tartalmakat, mély gondolatokat, vagy vidám pillanatokat rejt a japán nyelv mögött kedvenc dalod!

A verseny szabályzata és menete a következő:
A választott dalodnak kapcsolódnia kell egy animéhez, jpop vagy jrock énekeshez, bandához. Csak japán nyelvű dalok fordítását várjuk erre a versenyre.
Egy jelentkező csak egy dalfordítással indulhat.
A mű elején fel kell tüntetni a versenyző teljes polgári nevét, becenevét (ha szeretné), a választott dal előadóját vagy az anime címét és a dal eredeti címét. A magyar címet elegendő a fordítás kezdetéhez írni. Ezen információk részleges vagy teljes hiányában a nevezés és a mű érvénytelenné válik és kizárásra kerül.
Fontos, hogy a fordítás a magyar nyelvtan szabályai szerint helyes legyen és a dalhoz passzolva énekelhető legyen, tehát a szótagok száma nagyjából egyezzen az eredetivel. (Természetesen, ahol a dallam engedi, hajlításokkal is szabad számolni, a lényeg, hogy a fordított szövegnek énekelhetőnek kell lennie.)
Nem tükörfordítást várunk, engedjétek szabadjára művészi gondolataitokat! A versenyzők létszámától függően az első vagy az első három helyezett nyereményben részesül, valamint lehetőségetek lesz a legleleményesebb fordításokat a következő Conon elénekelni.

Értékelési szempontok:

  • Nyelvhelyesség, helyesírás, nyelvtani pontosság
  • Igényes fogalmazás, választékos szóhasználat
  • Tartalmi egyezés az eredeti szöveggel
  • Művészi érték, visszaadja-e az eredeti dal érzelmeit, hangulatát
  • Szótagszám egyezése az eredetivel, énekelhetőség

 

Jelentkezésedet július 1. (vasárnap) éjfélig várjuk az adarna.verseny@gmail.com email címre, melynek tárgya legyen “Dalszövegfordító verseny jelentkezés”.
Sok sikert kívánunk!


Legutóbbi bejegyzések

Legutóbbi hozzászólások

    Archívum

    Kategória